Opdag verden – sådan kan du finansiere din jordomrejse

Går du med tankerne om at tage på jordomrejse, men er du skræmt af de mange penge, det kræver? Så er du bestemt ikke alene. Økonomien afholder uden tvivl rigtig mange fra at tage på jordomrejse og fra at skabe et minde for livet. Her i artiklen får du en række forslag til, hvordan du kan finansiere din jordomrejse.

Spar op før du rejser

Rigtig mange unge mennesker vælger at rejse i deres sabbatår, efter de har arbejdet i noget tid for at spare op. Det er en rigtig fin måde at gøre det på, fordi du rejser for de penge, du har. Du skal altså ikke ud at låne penge – du har arbejdet dig til dem. Hvis du har tålmodigheden og er frisk på at give arbejdet en skalle, kan du se frem til at nyde din jordomrejse, uden at du skal sætte dig i gæld.

Arbejd undervejs

Hvis du gerne vil opleve et andet lands kultur på tætteste hold, kan du vælge at tage et arbejde på din jordomrejse. Det vil for det meste kun være muligt, hvis du har planer om at opholde dig det samme sted i en længere periode. Skal du bo i den samme by i en længere periode ad gangen, findes der firmaer, der kan hjælpe med at skabe kontakten til mulige arbejdsgivere. Hvis du bare kommer ind fra gaden, kan det være svært at finde et arbejde.

Pas på ikke at lave en jordomrejse, hvor du arbejder alt for meget. Det vil blot have den konsekvens, at du ikke får oplevet så meget. Du kan eventuelt kombinere at spare lidt op hjemmefra og så arbejde i en kortere periode. Det er nemlig også en meget lærende oplevelse.

Lån penge til rejsen

For mange unge er jordomrejsen en ”once in a lifetime” oplevelse. Det er noget, man ikke bare lige kan gøre på samme måde, når man bliver ældre. Her vil man sandsynligvis have hus, børn, bil og et fast arbejde der skal passes. At kunne rejse væk i 6–12 måneder er noget helt unikt og en oplevelse, som rigtig mange unge giver sig selv.

Hvis du går med planerne om at finansiere din jordomrejse med et lån, har du flere muligheder. Du kan for eksempel låne penge af et familiemedlem, hvilket typisk vil være den billigste løsning. Hvis der er rente på lånet, vil den ofte være meget lav. Før du låner penge af et familiemedlem, skal du dog være opmærksom på de gældende regler på området. Der er nemlig et max for, hvor meget du må låne. Det er altid en god idé at lave en låneaftale, der sikrer Jer begge. Både i forhold til hvis du ikke betaler, men også i forhold til at långiveren ikke bare kan kræve pengene tilbage igen uden varsel.

En anden mulighed nogle unge overvejer, er at tage et banklån eller et kviklån for at finansiere rejsen. Med de mange tv-reklamer og radioreklamer fra lånefirmaer, kan det være svært ikke at overveje muligheden for at låne. Det er som regel ikke billigt at låne penge til forbrug, hvorfor du altid bør overveje at spare op til rejsen eller arbejde undervejs først. En af grundene til at kviklånet ikke er så velegnet som lån til en jordomrejse er, at løbetiden på kviklån ofte er meget kort. Du skal altså i mange tilfælde i gang med at betale lånet tilbage med det samme. Skal du på en længere rejse, hvor du ikke planlægger at arbejde, kan du derfor risikere at skulle bruge en stor del af dine penge på at afbetale kviklånet. Derfor skal du altid tænke dig om 2 gange, før du overvejer at finansiere din jordomrejse med et kviklån.